Tüzelőberendezések adatbázis frissítése

Tüzelőberendezések adatbázis frissítése

Elkészült és aktualizálva lett a lakossági kondenzációs kazánok műszaki adatait tartalmazó adatbázis. A kémény tervezőben ezután az aktualizált változat fog megjelenni.


Belekerültek a 2019-es modellek, és kikerültek a már régebb óta nem kapható kazánok. A kémény tervező megalkotásánál a legnagyobb kihívás a tüzelőberendezések műszaki adatainak összegyűjtése volt. Sok gyártó hiányosan adja meg ezen adatokat, pedig a hő- és áramlástechnikai méretezés elkészítése kötelező.

Nézzük sorra, hogyan is készült ez az adatbázis.

Az adatok publikus helyekről, a gyártók weboldalairól, katalógusaiból származnak. Az első sor a legördülő mezővel maga a gyártó, mögötte a pontos tipus. Az alatta levő sor a kettő együtt, ha nem találunk nekünk megfelelő tipust, ezt a sort átírhatjuk, ez jelenik meg a kész méretezésen. A teljesítmény sor a kazán hasznos teljesítménye /Pn/ , ha nagyobb a melegvíz készítés teljesítménye, akkor azt figyelembe véve. Fontos, hogy ez az adat nem a névleges teljesítmény /Qn/ más gyártóknál névleges hőterhelés, ami az elméleti 100%-ot jelenti, hanem az adott hatásfokkal számított érték, égéshőre vetítve 80/60°C fűtési jelleggörbe esetén. A hatásfok szintén az égéshőre vetített érték, tehát mindig 100% alatti. Az égéstermék hőmérsékletet általában a maximális teljesítményre megadják, ha nincs minimális teljesítményre megadva, akkor a szabvány szerinti 2/3 értékkel számolunk. A tömegáram vagy katalógus érték, vagy CO2 koncentrációból számított érték. A rendelkezésre álló szállítónyomás általában katalógus érték, annak hiányában a maximális építhető hosszból kikövetkeztetett érték. Ha bármelyik érték nem pontos, vagy időközben megváltozott, a táblázatban átírható, a méretező az új értékkel fog számolni, az jelenik meg a nyomtatott változatban is.


Változás a környezet és beállítások pontban.


A szélnyomás értéke beállítható, ha kedvezőtlen kitorkollással kell számolni, alapból 0, a legördülő menüből 25, 40 Pa értéket ajánl fel, de bármilyen értékre átírható.

A tengerszint feletti magasság megadása: Az MSZ EN 13384-1 5.7.2 szerint már a tengerszinten is csökkentett légnyomással kell számolni /97000Pa/. Minden e fölötti pont kisebb légnyomásértékkel bír. A méretezőben ezt alkalmazzuk, így helyes. A tenderszint felletti magasság a Google Earth használatával könnyen megadható. Az elkészült méretezés nyomtatási lapján látjuk az általunk megadott magassághoz tartozó légnyomás értéket.magyar zászló angol zászló

Ez az oldal még nem készült el.

Ez az oldal fogja tartalmazni az elmentett kedvenceket, a megrendeléseket, a mentett kéményterveket, munkalapokat és elkészített árajánlatokat.

A webáruházi profil megtekintése illetve a belépés erre a linkre kattintva tehető meg.

Ez az oldal még nem készült el.

Később itt lehet majd megtekinteni illetve megrendelni a kosárban lévő termékeket.

A kosár tartalma egyelőre itt érhető el.

Az oldal sütiket használ. További információ