Tüzelőberendezések adatbázis frissítése

Tüzelőberendezések adatbázis frissítése

Elkészült és aktualizálva lett a lakossági kondenzációs kazánok műszaki adatait tartalmazó adatbázis. A kémény tervezőben ezután az aktualizált változat fog megjelenni.


Belekerültek a 2019-es modellek, és kikerültek a már régebb óta nem kapható kazánok. A kémény tervező megalkotásánál a legnagyobb kihívás a tüzelőberendezések műszaki adatainak összegyűjtése volt. Sok gyártó hiányosan adja meg ezen adatokat, pedig a hő- és áramlástechnikai méretezés elkészítése kötelező.

Nézzük sorra, hogyan is készült ez az adatbázis.

Az adatok publikus helyekről, a gyártók weboldalairól, katalógusaiból származnak. Az első sor a legördülő mezővel maga a gyártó, mögötte a pontos tipus. Az alatta levő sor a kettő együtt, ha nem találunk nekünk megfelelő tipust, ezt a sort átírhatjuk, ez jelenik meg a kész méretezésen. A teljesítmény sor a kazán hasznos teljesítménye /Pn/ , ha nagyobb a melegvíz készítés teljesítménye, akkor azt figyelembe véve. Fontos, hogy ez az adat nem a névleges teljesítmény /Qn/ más gyártóknál névleges hőterhelés, ami az elméleti 100%-ot jelenti, hanem az adott hatásfokkal számított érték, égéshőre vetítve 80/60°C fűtési jelleggörbe esetén. A hatásfok szintén az égéshőre vetített érték, tehát mindig 100% alatti. Az égéstermék hőmérsékletet általában a maximális teljesítményre megadják, ha nincs minimális teljesítményre megadva, akkor a szabvány szerinti 2/3 értékkel számolunk. A tömegáram vagy katalógus érték, vagy CO2 koncentrációból számított érték. A rendelkezésre álló szállítónyomás általában katalógus érték, annak hiányában a maximális építhető hosszból kikövetkeztetett érték. Ha bármelyik érték nem pontos, vagy időközben megváltozott, a táblázatban átírható, a méretező az új értékkel fog számolni, az jelenik meg a nyomtatott változatban is.


Változás a környezet és beállítások pontban.


A szélnyomás értéke beállítható, ha kedvezőtlen kitorkollással kell számolni, alapból 0, a legördülő menüből 25, 40 Pa értéket ajánl fel, de bármilyen értékre átírható.

A tengerszint feletti magasság megadása: Az MSZ EN 13384-1 5.7.2 szerint már a tengerszinten is csökkentett légnyomással kell számolni /97000Pa/. Minden e fölötti pont kisebb légnyomásértékkel bír. A méretezőben ezt alkalmazzuk, így helyes. A tenderszint felletti magasság a Google Earth használatával könnyen megadható. Az elkészült méretezés nyomtatási lapján látjuk az általunk megadott magassághoz tartozó légnyomás értéket.



magyar zászló angol zászló
Az oldal sütiket használ. További információ